Video-opnamen


Treffers 1 t/m 15 van 15     » Zie Galerij

   

 #   Klikplaatje   Beschrijving   Verbonden met 
1

 
 
2
Bioscoopjournaal uit 1946
Bioscoopjournaal uit 1946
De luitenant-Gouverneur-generaal van Nederlands-Indië, dr. H.J. van Mook, spreekt tot de kijkers over de nationale bewustwording en het verlangen van de mensen in Nederlands-Indië naar onafhankelijkheid en over de aard van de relatie tussen deze eventuele onafhankelijke staat en Nederland. 
 
3
De herinnering blijft
De herinnering blijft
 
 
4
Geklaute Jugend - Herman van Hasselt
Geklaute Jugend - Herman van Hasselt
Herman van Hasselt, am 7. Juli 1923 im holländischen Heerlen geboren, berichtet über sein Leben, das ab 1943 einen tragischen Verlauf nahm. Seine Biographie steht exemplarisch für eine Generation, deren Jugend von Krieg, Widerstand und KZ geprägt war und die mit den Folgen der erlittenen Gewalt weiter leben mussten.

-1940, nach der deutschen Besetzung wird der 17-jährige Herman van Hasselt Mitglied in der illegalen Widerstandsbewegung
-1943, Flucht vor deutschem Sicherheitsdienst und Gefangennahme in den Pyrenäen in Frankreich
-September 1943, Deportation nach Deutschland ins KZ Buchenwald, Mitarbeit im illegalen Lagerwiderstand
-Dezember 1943, Verlegung in das Außenlager "Laura"
-Mai 1944, Rücktransport nach Buchenwald
-September 1944, Überstellung in das Außenkommando Annen- Witten
-März 1945, erfolgreiche Flucht beim Transport nach Sachsenhausen
-Aufnahme im Sammellager Euskirchen
-Rückkehr nach Heerlen, Holland
-1950 Heirat mit Hannie, 2 Jahre später Geburt von Sohn Wil
in den Folgejahren mehrere Krankenhausaufenthalte und Operationen, verursacht durch Mangelernährung und schwere Arbeit im KZ
-Anfang der 1980er Jahre psychologische Behandlung, wegen quälender Alpträume und Verfolgungsangst
-1985 und 1997, Besuch der Orte seiner traumatischen Erlebnisse auf ärztliches Anraten

Seitdem setzt sich Herman von Hasselt bewusst mit seiner Vergangenheit auseinander, hält Vorträge vor Schülern, trifft sich mit ehemaligen Widerstandskämpfern. 
 
5
GEKLAUTE JUGEND - HERMAN VAN HASSELT, BUCHENWALD-HÄFTLING 20239
GEKLAUTE JUGEND - HERMAN VAN HASSELT, BUCHENWALD-HÄFTLING 20239
 
 
6
Het repertoire van Eije Wijkstra & Dirk Tabak
Het repertoire van Eije Wijkstra & Dirk Tabak
Eije Wijkstra en Dirk Tabak waren trekharmonicaspelers die in de jaren twintig gezamenlijk de kermissen en jaarmarkten van de Friese Wouden en het Westerkwartier afgingen. Maar minder bekend om hun muzikale kwaliteiten, dan vanwege moord en doodslag.

Gerrit van der Valle maakte ze mee en vertelt over ze in deze mooie opname uit 1983 van Onder de Groene Linde. Soms dikt hij dingen aan, zoals in de passage over Wijkstra als scherpschutter. En wat hij vertelt over de Drachtster moord door Tabak, lijkt ook niet helemaal juist. Maar hij is wel een van de weinige betrouwbare bronnen als je iets te weten wilt komen over het repertoire van Wijkstra & Tabak.

Dat repertoire wordt nogal eens opgehemeld. Zo zou Wijkstra vanaf blad stukken van klassieke componisten hebben gespeeld. Wat onjuist is – pas in de gevangenis leerde Wijkstra zich het lezen van notenschrift aan. Ook Van der Valle zegt, dat Wijkstra & Tabak, toen ze nog op vrije voeten waren, geen noot konden lezen. “Ze speelden het allemaal uit de kop en deden dat louter op gevoel”.

Het repertoire van de heren valt ook een beetje tegen. “Ze speelden en zongen alle liedjes die toen in waren”, aldus Van der Valle. Met andere woorden – ze vormden het toenmalige equivalent van een Top 40-orkestje. Qua zingen noemt Van der Valle Bij de Muur van het Oude Kerkhof, een hit van Willy Derby. Qua dansen herinnert hij zich polka, wals en uiteraard de valeta. Helemaal niet zo bijzonder dus eigenlijk. Eerder nogal algemeen en dertien in een dozijn. 
 
7
Hier was Bertram
Hier was Bertram
 
 
8
Leo Klisser 'Sporen terug naar het verleden'
Leo Klisser "Sporen terug naar het verleden"
Documentaire over het Joodse jongetje Leo Klisser, dat op zevenjarige leeftijd in Auschwitz werd vermoord. Leo zat ondergedoken bij het gezin van Dirk van den Berg, de machinist van het gemaal Oostpolder in Schieland aan de rand van Gouda. Toenmalige zoon des huizes Hendrik van den Berg (87) treurt nog steeds om de kleine Leo. In de film volgt Soesja Citroen het spoor terug naar het verleden van Leo. Lucy Azatyan, Soesja Citroen en Lotte Groenendijk maakten de film in het kader van Open Joodse Huizen Gouda 2017. 
 
9
Leo Kok: Getekend in Westerbork
Leo Kok: Getekend in Westerbork
Jaap Nijstad bezoekt de plekken waar tekenaar Leo Kok tijdens de oorlog verbleef, leefde, tekende, trouwde, stierf en begraven is.
Tekenaar Leo Kok werd samen met zijn vrouw Kitty de Wijze als een van de laatste gevangenen van Kamp Westerbork afgevoerd naar de vernietigingskampen in het Oosten. Leo overleefde de oorlog niet, zijn tekeningen wel.

Na de oorlog hertrouwt Kitty en krijgt ze twee kinderen. Jaap Nijstad is één van die twee. In deze documentaire zien we zijn zoektocht naar het leven en werk van de eerste man van zijn moeder. Jaap bezoekt de plekken waar Leo tijdens de oorlog verbleef, leefde, tekende, trouwde, stierf en begraven is.

Jaap’s zoektocht is gefilmd in de sneeuw en bittere kou tijdens de maanden januari en februari van dit jaar op de plekken waar Leo 68 jaar geleden in dezelfde periode en onder dezelfde barre winterse omstandigheden heeft geprobeerd te overleven: Kamp Westerbork, de concentratiekampen Auschwitz/Birkenau (Polen), Theresiënstadt (Tsjechië), Mauthausen en Ebensee (Oostenrijk).

Uitzending
zondag 5 mei 2013 17:35 uur, Nederland 2
Bekijk de uitzending hier via uitzending gemist

Meer over Leo Kok
Leo Kok was een begenadigd tekenaar en schilder. Hij tekende het kampleven in Westerbork. Vlak voor zijn deportatie werden de tekeningen van Leo gesmokkeld naar een adres in Nijmegen. Daar bleven ze bewaard voor het nageslacht.

Leo Kok stierf op 12 mei 1945. Dit was zes dagen na zijn bevrijding uit het concentratiekamp Ebensee in Oostenrijk. 
 
10
Proces tegen oorlogsmisdadiger van start
Proces tegen oorlogsmisdadiger van start
 
 
11
Tabak! Iepenloftspul musical
Tabak! Iepenloftspul musical
Na het succesvolle stuk over IJe Wijkstra in 2005 was het voor het Iepenloftspul De Harkema de vraag of dit succes kon worden overtroffen. Dinsdagavond was dan eindelijk de première van het stuk Tabak! en het stuk stond als een huis. Het publiek kreeg wat het verwachtte tijdens het verhaal vertolkt op een 'minimaal' decor waardoor iedereen in het verhaal werd getrokken.
Het stuk handelde over Durk Tabak die op dag af precies 59 jaar geleden de vrouw waarop hij verliefd was, vermoordde en daarna zichzelf. Durk Tabak was een vriend van IJe Wijkstra en leerde van hem muziek maken maar hij kon zich niet vinden in de samenleving welke destijds bestond uit de 'hokjesgeest'. Hij kon de wolf in hemzelf op een aantal momenten niet temmen waardoor hij door het lint ging en tot tweemaal toe iemand om het leven bracht.

Onder het publiek zaten veel oudere mensen die Durk Tabak nog goed konden herinneren. Hij was aantrekkelijk en enkele oudere dames op de tribune konden zich dat nog maar al te goed herinneren. Hij was creatief in zijn muziek en tekenkunst maar op zekere momenten ging het goed mis. Tijdens een caféruzie in Drachten (1930) bracht Durk Tabak met een messteek Jan van der Meulen om het leven. Hij werd voor deze daad via een strak vertolkte rechters-rol door burgemeester Van der Zwan veroordeeld tot vijftien jaar cel.

Na zijn vrijlating vond hij onderdak bij een familie in Augustinusga. Pieter en Griet vonden het goed dat hij zijn intrek bij hun nam maar Durk Tabak kreeg na enige tijd serieuze gevoelens voor Griet. Ze vroeg aan haar man Pieter om hem uit het huis te zetten en hij probeerde het enkele malen. Terwijl het publiek een versnapering zocht in een zakje M&M's was Pieter aanvankelijk niet in staat om in het café Durk Tabak de waarheid te zeggen.

Regiseusse Tineke Broers heeft het dinsdag wederom voor elkaar gekregen om tientallen acteurs het tragische verhaal op theatrale wijze te laten vertellen. De muziek van Nanne Kalma en Ankie van der Meer zorgde voor een compleet beeld. Evenals de liedjes die Durk Tabak zong tijdens het stuk waardoor het iepenloftspul bijna als een musical kon doorgaan. 
 
12
Vergeben aber nicht vergessen – Herman van Hasselt
Vergeben aber nicht vergessen – Herman van Hasselt
Herman van Hasselt, am 1. Juli 1923 im holländischen Heerlen geboren, berichtet über sein Leben, das ab 1943 einen tragischen Verlauf nahm. Seine Biographie steht exemplarisch für eine Generation, deren Jugend von Krieg, Widerstand und KZ geprägt war und die mit den Folgen der erlittenen Gewalt weiter leben musste. Um seine traumatischen Erlebnisse zu verarbeiten, entschloss er sich nach 40 Jahren die ehemaligen Konzentrationslager wieder aufzusuchen. Er besuchte das KZ Buchenwald und einige Jahre später das Außenlager „Laura" bei Lehesten. Dort bekam er die Möglichkeit über das Erlebte zu sprechen. „Es hat mir gut getan", sagte er im Interview. In der Folgezeit reiste er immer wieder in die Gedenkstätte Laura, um vor allem der Jugend vom Sachrecken des Lagers zu berichten. Er arbeitete gegen das Vergessen, klärte auf ohne zu belehren und mahnte: „Gebt acht, wem ihr euch anschließt".

Nachdem er, wie er sagte 60 Jahre auf Kredit gelebt hat, fasste er den für uns wohl unfassbaren Entschluss, nach seinem Tode in die „Laura" zurückzukehren. So kam es, dass erstmals am 20.09.2009 ein ehemaliger Häftling in einer deutschen KZ Gedenkstätte beigesetzt wurde. Der Film schildert in einer Kurzbiographie den Lebensweg Herman van Hasselts und zeigt, warum es ihm ein Bedürfnis war, an den Ort seines persönlichen Grauens zurückzukehren. 
 
13
Victoria zu Bentheim und Steinfurt - Eine Stille Heldin - Dokumentations
Victoria zu Bentheim und Steinfurt - Eine Stille Heldin - Dokumentations
Ein Doku-Filmprojekt der Heinrich Middendorf Oberschule

In dem Projekt „Stille Helden – Victoria von Bentheim zu Steinfurt, war unser Ziel, das Leben der in Bad Bentheim geborenen Prinzessin zu erforschen und zu dokumentieren.

Die Tochter des Grafschafter Fürstenhauses mit Wohnsitz in Burg Bad Bentheim rettete, obwohl zunächst selbst NSDAP-Mitglied, unter eigener Lebensgefahr, Mitglieder der jüdischen Familie Guttmann während des Zweiten Weltkriegs vor dem Holocaust.

Aus vielen geschichtlichen Aufsätzen, Büchern und Interviews mit Familienmitgliedern, Historikern und Geschichtslehrern, ist eine filmische Dokumentation entstanden, von der wir unter anderem hoffen, dass sie dazu beitragen wird, dass Victoria in Yad Vashem, der bedeutendsten Gedenkstätte, die an die nationalsozialistische Judenvernichtung erinnert, aufgenommen wird, und ihrer auf einer Gedenktafel gedacht wird.

Unser Projekt Stille Helden – Victoria von Bentheim zu Steinfurt hat von uns in den vergangenen Wochen viel Engagement gefordert, aber es hat großen Spaß gemacht, die geschichtlichen Puzzleteile zu sortieren und zu verstehen um daraus ein filmisches Werk zu erstellen.

Wir freuen uns sehr, Euch und Ihnen unserem Film nun präsentieren zu dürfen. 
 
14
Tenminste één, nog levende, persoon is verbonden aan dit item - detailgegevens worden niet weergegeven.
 
 
15
Vleeshouwerij Van Kleef, Hobbemaplein Den Haag
Vleeshouwerij Van Kleef, Hobbemaplein Den Haag
Maurits van Kleef (1905-1942) was vleeshandelaar en had een goed lopende 'vleeshouwerij' op het Hobbemaplein en de Hoefkade in Den Haag, toen de oorlog uitbrak. Hij was op dat moment getrouwd met Lena Boekdrukker (7-6-1909) en ze hadden samen twee kinderen. Omdat het gezin Joods was, werd het vanaf 1940 steeds moeilijker om zaken te doen. In juli 1942 wordt Maurits opgepakt en opgesloten in het Oranjehotel in Scheveningen. Daar verblijft hij enige tijd om vervolgens getransporteerd te worden naar concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk. In een poging om te ontsnappen wordt hij daar door de Duitsers doodgeschoten in november 1942. Hij is dan 36 jaar.

Wat Maurits na laat zijn uren zelfgemaakte 8 millimeter films. Hij filmde vanaf 1938 veel van de Joodse gemeenschap in Den Haag. Voornamelijk vrolijke momenten in zijn leven; zijn kinderen, het strand, voetbalwedstrijden, familiefeesten, de slagerij en ook filmde hij een trouwerij. Bijzonder is dat hij ook tijdens de oorlog gewoon bleef filmen, nog vlak voor zijn arrestatie heeft hij gefilmd.

De gehele collectie Van Kleef is binnenkort te zien via de beeldbank van het Haags Gemeentearchief op de website www.haagsgemeentearchief.nl