Pieterzijl, Westerkwartier, Groningen, Nederland 


Aantekeningen: Pieterzijl is ontstaan bij een zeesluis, zijl is het Groningse woord voor sluis. Die sluis werd gebouwd door monniken uit Gerkesklooster, die de sluis vernoemden naar Sint Petrus.

Het dorp heeft tot 1637 bij Friesland gehoord. In dat jaar werd het samen met Visvliet overgedragen aan het gewest Stad en Lande.

Het dorp was sinds 1664 het centrum voor de doopsgezinden in het Westerkwartier. In dat jaar werd in het dorp een vermaanhuis geopend. Dat was tegen het zere been van de plaatselijke classis van de Nederlands Hervormde kerk. Het eerste vermaanhuis werd daarom al vrij snel weer gesloten. Een tweede vermaanhuis werd gebouwd in 1733. Dat werd ongemoeid gelaten. De doopsgezinde gemeente heeft tot 1892 in Pieterzijl een vermaanhuis gehad. Omdat het steeds lastiger werd om een predikant voor Pieterzijl te interesseren is de gemeente toen verplaatst naar Grijpskerk.

OpenStreetMap

Stad/Dorp : Latitude (Breedte): 53.281837, Longitude (Lengte): 6.267322


Media

Foto's
Zuidhorn
Zuidhorn
Zuidhorn
Zuidhorn
Oorsprong/verklaring :
Het wapen is afgeleid van het wapen van de familie Hanckema, stichters van de heerlijkheid Zuidhorn en Noordhorn. Na samenvoeging werd een nieuw wapen ontworpen met symbolen die verwijzen naar de geschiedenis van de gemeente. Hierbij staat het voormalige klooster van Aduard centraal. Het wapen van Aduard is dan ook in gewijzigde versie overgenomen. De leeuw en griffioen zijn afkomstig van de wapens van Aduard en Grijpskerk.

Bij de oorspronkelijke aanvraag in 1897 had de Hoge Raad van Adel in eerste instantie bezwaar tegen opname van het wapen van Hanckema, aangezien de juistheid van de symbolen niet zeker was. Maar aangezien er heraldisch niets tegen het wapen in te brengen was, werd het wapen gewoon verleend.

Literatuur : Visser en Buist, 1993; Archief Hoge Raad van Adel (brievenmap 1897)

Geboorte

Treffers 1 t/m 1 van 1

   Familienaam, Voorna(a)m(en)    Geboorte    Persoon-ID 
1 Wolters, Bouke  ca. 1851Pieterzijl, Westerkwartier, Groningen, Nederland I44701

Overleden

Treffers 1 t/m 1 van 1

   Familienaam, Voorna(a)m(en)    Overleden    Persoon-ID 
1 Stuut, Jenne  Pieterzijl, Westerkwartier, Groningen, Nederland I42838