Zoetermeer, Zuid-Holland, Nederland

Zoetermeer, Zuid-Holland, Nederland 


Aantekeningen: De plaats is ongeveer tussen het jaar 900 en 1000 begonnen als een klein veenontginningsplaatsje in de buurt van het in de 17e eeuw drooggemalen Soetermeer. In de middeleeuwen werd een rechthoekig stuk grond ontgonnen om voor akkerbouw te gebruiken. Dat stuk grond is waarschijnlijk het Lange Land geweest. Het lag tussen de Broekweg en de Leidsewallenwetering in de tegenwoordige wijk De Leyens en werd uitgebreid in de richting van het huidige Stadshart. Daarna werd uitgebreid naar het westen, het huidige Buytenwegh. Het veengebied werd ontgonnen door sloten te graven om het water af te voeren. Het is mogelijk dat de Broekweg de oudste straat van Zoetermeer is. De Eersteweg en de Tweedeweg waren zijwegen, die door de kavels liepen. Bij de Eersteweg stond een kerk aan het kruispunt waaraan de Sniep nu staat. De Zwaardsloot liep daarvandaan naar het Soetermeer. De Tweedeweg lag verder naar het noorden. Het Lange Land zou later weer onder water lopen, omdat er op grote schaal veen werd afgegraven.

Later in de 13e eeuw is de dorpskern verplaatst naar de huidige nog steeds bestaande Dorpsstraat. Het veen werd afgestoken en zelfs onder water uitgebaggerd. De turf werd in andere steden als brandstof verkocht. Nadat het meer in 1616 was drooggelegd werden ook andere polders drooggemalen. Buytenwegh en De Leyens werden pas in 1770 opnieuw drooggelegd. Door het afsteken van veen en door het inklinken van de drooggelegde grond kwamen grote delen van Zoetermeer onder de zeespiegel te liggen. Straten zoals de Dorpsstraat liggen hoger omdat het veen daar niet is afgestoken. De Buurtvaart die langs de Dorpsstraat loopt is gegraven om het veen nat te houden, om te voorkomen dat de huizen verzakken.

Aan de oude veenontginningsnederzetting bij het Zoetermeer herinnert hoofdzakelijk nog de Leidsewallenwetering, welke door de wijken Dorp en Seghwaert loopt. De vaart was gegraven om het water uit de Zoetermeerse polders weg te laten stromen naar de Weipoortse Vliet. Door de Delftsewallenwetering stroomde het water naar het zuiden. De twee vaarten vormden samen een vaarroute die gebruikt werd door beurtschippers voor het vervoeren van vracht. Bij de Oude Kerk (op de foto van het oude dorp) is nu een kruispunt van wegen. Vroeger was daar een brug over de vaarroute van Leiden naar Delft. Dat water was tevens de scheiding van het gebied van Zegwaard en Soetermeer. De dorpskern was vroeger gesplitst in twee plaatsjes waarvan Soetermeer een stuk welvarender was dan Zegwaard. Aan de westkant van de brug lag Soetermeer en aan de oostkant Zegwaard. De dorpen hadden elk hun eigen raadhuis in dezelfde straat. De weg van Den Haag naar Gouda liep door de Dorpsstraat, waar herbergen stonden voor de reizende handelaren.

Soetermeer kreeg in 1868 als toen nog een van de weinige gemeenten een aansluiting op het spoorwegnet en sindsdien begonnen Soetermeer en Zegwaard al lichtelijk te groeien. De Molenweg werd Stationsstraat genoemd toen het station 'Soetermeer-Zegwaard' in gebruik werd genomen. In Soetermeer vestigden zich veel boterproducenten. Behalve boter werden ook andere zuivelproducten en margarine geproduceerd.

De huidige gemeente Zoetermeer (nu met een Z) is ontstaan uit de samenvoeging van de gemeenten Zegwaard en Soetermeer (toen nog met een S) op 1 mei 1935. In 1962 is de gemeente aangewezen als groeikern.

Er begon toen een periode van stormachtige groei. In 1962 was Zoetermeer nog een landelijke gemeente met niet meer dan ca. 10.000 inwoners. In 1991 werd reeds het aantal van 100.000 bereikt! Men spreekt tegenwoordig dan ook van een stad en niet meer van een dorp.

In de landelijke geschiedenis heeft Zoetermeer slechts 1 maal een belangrijke rol gespeeld. De tijd van de Tachtigjarige oorlog spreekt zeer tot de verbeelding. De strijd tegen de Spaanse overheerser heeft Zoetermeer niet onberoerd gelaten. Op 17 september 1574 vond de zogenaamde

OpenStreetMap

Stad/Dorp : Latitude (Breedte): 52.0605, Longitude (Lengte): 4.4933


Media

Foto's
Zoetermeer
Zoetermeer

Geboorte

Treffers 1 t/m 3 van 3

   Familienaam, Voorna(a)m(en)    Geboorte    Persoon-ID 
1 Lieftink, M.   I614
2 Spinder, K.E.   I3
3 Visser, E.   I53091


Treffers 1 t/m 2 van 2

   Familienaam, Voorna(a)m(en)        Persoon-ID 
1 Spinder, A.   I53079
2 Tabak, J.J.   I53237