Aduard, Westerkwartier, Groningen, Nederland 

» Plaats: Aduard, Westerkwartier, Groningen, Nederland     «Vorige 1 2 3 4     » Dia voorstelling

Bezig...


Zuidhorn

Oorsprong/verklaring :
Het wapen is afgeleid van het wapen van de familie Hanckema, stichters van de heerlijkheid Zuidhorn en Noordhorn. Na samenvoeging werd een nieuw wapen ontworpen met symbolen die verwijzen naar de geschiedenis van de gemeente. Hierbij staat het voormalige klooster van Aduard centraal. Het wapen van Aduard is dan ook in gewijzigde versie overgenomen. De leeuw en griffioen zijn afkomstig van de wapens van Aduard en Grijpskerk.

Bij de oorspronkelijke aanvraag in 1897 had de Hoge Raad van Adel in eerste instantie bezwaar tegen opname van het wapen van Hanckema, aangezien de juistheid van de symbolen niet zeker was. Maar aangezien er heraldisch niets tegen het wapen in te brengen was, werd het wapen gewoon verleend.

Literatuur : Visser en Buist, 1993; Archief Hoge Raad van Adel (brievenmap 1897)


Bestandsnaamzuidhor2.gif
Bestandgrootte
Dimensies x
Verbonden metAduard, Westerkwartier, Groningen, Nederland; Niehove, Westerkwartier, Groningen, Nederland; Niezijl, Westerkwartier, Groningen, Nederland; Noordhorn, Westerkwartier, Groningen, Nederland; Oldehove, Westerkwartier, Groningen, Nederland; Pieterzijl, Westerkwartier, Groningen, Nederland; Visvliet, Westerkwartier, Groningen, Nederland

» Plaats: Aduard, Westerkwartier, Groningen, Nederland     «Vorige 1 2 3 4     » Dia voorstelling