Ezinge, Westerkwartier, Groningen, Nederland 

» Plaats: Ezinge, Westerkwartier, Groningen, Nederland     «Vorige 1 2     » Dia voorstelling

Bezig...


Winsum

Oorsprong/verklaring :
Winsum is gelegen in het voormalige Hunsingo, en wel in de beide landschappen Opgo en Halfambt, alsmede gedeeltelijk in het landschap Midgo, behorend tot het Westerkwartier. In het zegel van Halfambt komt een afbeelding voor van St. Laurentius met een rooster. In het landschapszegel van Hunsingo stond echter een ruiter te paard met achter hem een dame. Daarachter nog weer een zevenpuntige ster. De betekenis van ruiter en ster is niet duidelijk. Zowel Wodan als St. Maarten tot een onderwerp van folkloristische verbeelding zijn genoemd. Winsum beschouwde zich als hoofdplaats van Hunsingo, mede doordat in Winsum de jaarlijkse vergadering, 'warf' van de hoofdelingen plaatsvond. De gemeente vroeg daarom in 1889 een wapen aan gebaseerd op het zegel van Hunsingo.

Bij het ontwerp voor een nieuw wapen lagen een aantal symbolen voor de hand. Enerzijds de golvende dwarbalk in sinopel van Adorp, de ster van Baflo en het rooster van St. Laurentius uit het wapen van Halfambt. Hierop zijn een aantal mogelijke voorstellen ingediend:

1) Gedeeld, I een verlaagde golvende dwarsbalk van zilver vergezeld van de ster uit het wapen van Baflo, II een Laurentiusrooster.

2) Een verlaagde golvende dwarsbalk vergezeld van 3 sterren,

3) Het zegelbeeld van Hunsingo, warbij het veld van metaal, het paard zwart en de figuren van een kleur, het geheel eventueel vergezeld van 3 sterren in het schildhoofd.

Uiteindelijk vormde het huidige wapen een compromis. Een vijfbladerige kroon werd aangevraagd omdat de gemeenten destijds in de staten vertegenwoordigd waren.

Literatuur : Daae, 1995


Bestandsnaamwinsum.gif
Bestandgrootte
Dimensies x
Verbonden metAduarderzijl, Westerkwartier, Groningen, Nederland; Ezinge, Westerkwartier, Groningen, Nederland

» Plaats: Ezinge, Westerkwartier, Groningen, Nederland     «Vorige 1 2     » Dia voorstelling