Grafstenen

» Allemaal zien     «Vorige «1 ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... 540» Volgende»     » Dia voorstelling

Bezig...

De in 2012 teruggevonden zerk van Unico I Ripperda in de kerk van Farmsum

De loden doodkist van Unico is bij de herbouw van de kerk te Farmsum voor de dag gekomen en in 1865 in de opnieuw opgetrokken kerk aldaar neergelaten, rechts van het koor.
In de zomer van 2012 is zijn grafzerk onder de houten vloer en een laag puin teruggevonden. Het is een eenvoudige steen zonder sterfdatum. Waarschijnlijk is de steen vervaardigd tijdens zijn leven tussen 1465 (als Unico's vader Boele nog leeft) en 1474. In de hoeken vinden we vier kwartierwapens, niet op de later gebruikelijke wijze in één richting geplaatst. De wapens aan de voet van de zerk staan op de kop. Daardoor is het minder duidelijk wat het hoofd en wat de voet van de steen is. Als we de kwartieren in de gebruikelijke volgorde, dus van zuidwest naar noordoost lezen, dan vinden we op de zerk van Unico I Ripperda:
I. Een ruiter te paard, omgewend (zoals gebruikelijk bij het wapen van de Ripperda's).
II. Gevierendeeld (Huinga).
III. Doorsneden: A. een omgewende uitkomende halve leeuw. B. drie rozen (Wigboldus).
IV. Sint-Joris, een draak doorstekend.
De laatste kwartieren staan daarbij dus op de kop. De kwartieren van Wigboldus en Huinga zullen verwijzen naar Unico's grootouders van moederskant. Zijn moeder Hille, was een docher van Bartold Wigboldus.
Een overledene wordt in die tijd altijd met de voeten naar het oosten begraven en een grafsteen wordt zonder uitzondering op de zelfde wijze georiënteerd. Opvallend is echter dat de tekst van het grafschrift aan de westzijde aanvangt en niet.zoals gebruikelijk, aan de oostzijde. De verklaring zal zijn dat in het begin van de 18e eeuw de zerk ten onrechte omgekeerd is herplaatst, omdat men het kwartier met de ruiter te paard interpreteerde als het grootvaderlijke kwartier Ripperda, in plaats van het wapen met Sint-Joris. Men is zich er blijkbaar niet van bewust dat de Ripperda's tot de generatie van Unico Sint-Joris mét draak als wapenfiguur voeren; pas Unico's kinderen reduceren dit tot een eenvoudige ridder te paard. Het feit dat Unico's zerk zowel dit laatste wapen als een Sint-Joris met draak vertoont, maakt de zerk zeer waardevol voor de geschiedenis van de ontwikkeling van deze wapenfiguur die we bij verschillende geslachtswapens in Groningen en Oostfriesland aantreffen. Wellicht heeft het kwartier dat later wordt aangezien voor het wapen Ripperda, betrekking op een grootmoeder van Unico uit de familie Addinga

Status: Gelokaliseerd

Datum2012
Bestandsnaamzerk van Unico I Ripperda.jpg
Bestandgrootte3.78m
Dimensies1833 x 2667
Verbonden metUnico Ripperda, Proost te Loppersum en Farmsum (Begrafenis)

» Allemaal zien     «Vorige «1 ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... 540» Volgende»     » Dia voorstelling